Wat kun je beleven in de Westhoek?

Ben je een fervent fietser of wandelaar of hou je gewoon van de rust die de natuur kan bieden? Dan kom je in onze mooie Westhoek zeker en vast aan je trekken. De Kust, het Heuvelland, de Polders… ze liggen allemaal op een boogscheut van onze vakantiewoningen.

Ook voor families kinderen heeft de Westhoek héél wat te bieden. Heb je echte ravotters die zich graag eens willen slingeren door een hooischuur of zich uitleven met go-carts? Dan ga je gewoon even langs bij één van de talrijke hoeves waar ze naar hartenlust kunnen spelen.
Ook Plopsaland en Sunparks bevinden zich slechts op enkele kilometers van je vakantiewoning.

Ben je op eerder zoek naar historische plaatsen? Dan leidt het verhaal van de wereldoorlog je automatisch doorheen de meest indrukwekkende plaatsen waar je het verhaal nog voelt leven.

Tussendoor genieten van een echt streekbier? Kijk dan zeker bij de bierbeleving voor de favoriete plaatsjes, speciaal geselecteerd door de gastvrouw van Westhoekvakantie, een echte bierliefhebber.

Ontdek hieronder een greep uit het aanbod.

Mout & brouwmuseum.jpg

Mout- & Brouwhuis De Snoek

Het Mout- & Brouwhuis de Snoek is de meest authentieke brouwerij in Vlaanderen. De 19de-eeuwse uitrusting is er nog volledig bewaard. Nergens anders kan je je een beter beeld vormen van hoe er vóór de Industriële Revolutie mout werd bereid en bier werd gebrouwen. Vaten vol bierhistorie rollen zich voor je uit. Men zou er dorst van krijgen…

Contact

Bachten de kupe.jpg

Openluchtmuseum Bachten de Cupe

Dit museum bestaat uit een Houtlandse hoeve met woning, wagenhuis, koe- en paardenstal en een bakoven, ingericht met authentieke meubels en werktuigen. In het tweede gedeelte kan je op ontdekking gaan in een stratencomplex met streek- en artiestenhuisjes, drukkerij met schoollokaal, slagerij, ... Hier is de tijd blijven stilstaan.

Contact

Ijzertoren.jpeg

IJzertoren

Het Museum aan de IJzer in de IJzertoren vertelt het verhaal van het Belgisch-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de hand van verhalen van soldaten, vluchtelingen en burgers aan beide kanten van het front. Bovenop de 84 meter hoge toren kan je genieten van een schitterend panorama over de Westhoek.

Contact

Dodengang.jpg

Dodengang

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang.

Contact

Flanders Fields museum.jpg

Flanders Fields

De museumindeling geeft je aan de hand van nieuwe invalshoeken en persoonlijke verhalen een inleiding op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De belforttoren maakt een verbinding tussen het binnen- en buitenverhaal. Als bezoeker ontdek je boven op de toren het landschap als laatste getuige van de oorlog.

Contact

Last post.jpg

Last Post

De Last Post leidde oorspronkelijk het einde van de werkdag voor de soldaten in, maar wordt sinds 2 juli 1928 elke avond om 20 uur onder de Menenpoort gebracht door vrijwilligers van de Last Post Association, als definitief vaarwel aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Contact

Tournée Trappiste 1.jpg

Tournée Trappiste

The Beer Pilgrims organiseren, in samenwerking met Dienst Toerisme en het gemeentebestuur van Bierdorp Vleteren, een smaakbelevingsfestival met alle Trappisten bieren ter wereld, ook worden nog Trappisten kazen en Trappisten wijnen ter degustatie aangeboden.

Contact

Rommelmarkt.jpg

Kermissen & rommelmarkten

Wat voor de ene 'brol' is, is voor de andere een schat. Niets zo leuk als rommelmarkten en braderijen afschuimen, om net dat éne stuk te vinden of voor een gezellig uitstapje.

  • Kermis & rommelmarkt Stavele
    • 2de zondag van september
  • Kermis & rommelmakrt Izenberge
    • 15 augustus
Kattenstoet.jpg

Kattenstoet Ieper

De Ieperse Kattenstoet is een driejaarlijks evenement waarbij Ieper in teken staat van de kat. Er komen telkens tienduizenden mensen kijken. Aansluitend op de stoet is er steeds een heksenverbranding en kattenwerping, vanop het belfort worden pluchen katten naar de menigte beneden geworpen.

Contact

boeteprocessie.jpg

Boetprocessie Veurne

De Boetprocessie van Veurne trekt elk jaar op de laatste zondag van juli 's middags om half vier door de straten van Veurne. De kern van de processie bestaat uit enkele honderden boetelingen die in een bruine pij met een zwaar kruis door de straten van de stad stappen.

Contact

Hoppenstoet.jpg

Hoppefeesten

In Poperinge vinden om de drie jaar half september de driedaagse Internationale Hoppefeesten plaats, gebaseerd op een oud volksfeest dat na de hopoogst gevierd werd. In de huidige vorm, met een wedstrijd hopbellen plukken, volksdansen, een optocht met praalwagens en een bierfeest.

Contact

't Hof van Commerce 1.jpg

't Hof van Commerce

Café-restaurant 't Hof van Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer is dit etablissement prachtig gelegen. Na 20 jaar is 't Hof van Commerce de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, motards, bier- en piconproevers… 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het gezellige haardvuur, waar wacht je nog op?

Contact

Gasthof't Voshol.jpg

Gasthof 't Voshol

Leisele, gelegen aan de grens van ons Belgisch grondgebied, verdoken in de verre Westhoek. Al meer dan 30 jaar is hun leuze: kwaliteit, kwantiteit en versheid. Ze bieden daarom dagelijks 1ste keus vleesgerechten, dagverse visgerechten, met bijhorende wijnen en nog zoveel meer waar je hartje naar verlangt.

Contact

De Schreve.jpg

De Schreve

Pal in het hartje van Leisele vind je het restaurant ‘De Schreve’. De unieke rustige ligging met het mooie terras en zonovergoten tuinterras voor de kinderen, laat jou genieten van een lekkere maaltijd of een verfrissend drankje.

Contact

De drie ridders.JPG

De Drie Ridders

Ooit een oude herberg, een gemeentehuis, een café. Nu een restaurant met een lokaal verfijnde menu, samen met leuke wijnen en aangepaste dranken. Speels, eerlijk en met de ziel van het restaurant zorgen ze ervoor dat je aan niets ontbreekt. Hun inspiratie halen ze uit de omgeving en de geschiedenis van Gijverinkhove.

Contact

hof ter daele.jpg

Hof ter Daele

Hof ter Daele is een oude gezins- en kindvriendelijke gerestaureerde hoeve. Een belangrijk pluspunt is de veiligheid en de rust die heerst op het domein. Kinderen hebben er alle ruimte en vrijheid om er te ravotten. De topattractie blijft de hooischuur die zowel bij mooi als bij slecht weer zorgt voor amusement: kampen bouwen, aan de touwen slingeren, verstoppertje spelen...

Contact


plopsa 1.jpg

Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100. Ontdek er de 50 betoverende outdoor- en indoorattracties, waaronder de gloednieuwe The Ride to Happiness by Tomorrowland! De allereerste extreme spinning coaster in Europa.

Contact

Bellewaerde 2.jpg

Bellewaerde

Beleef 3 uitstappen in 1 dag ! Dé uitstap waar het hele gezin plezier aan beleeft. Gillen van plezier op de leukste attracties, de exotische dieren bewonderen en helemaal tot rust komen in de prachtige natuur: in Bellewaerde doen jullie dat allemaal, in 1 dag!

Contact

de-zonnegloed-dierenpark.jpg

De Zonnegloed

De Zonnegloed te Vleteren is een Sanctuary en dierenpark met meer dan 400 dieren die nergens meer terecht konden. De voorbije jaren groeide het uit tot een dierenpark met tal van uitheemse dieren. Deze dieren hebben een veilige thuishaven gevonden in Oostvleteren.

Contact

a5117834-2994-481b-afff-847fe473cae3-hoeve-paepehof.jpg

Hoeve Paepehof

Breng een bezoek aan de dieren op deze authentieke boerderij en geniet van de ruime cafetaria of het gezellig zonneterras met grote speeltuin. Hoeve Paepehof is de ideale startplaats of rustplaats voor fietsers en wandelaars. De toegang is gratis.

Contact

De  struise brouwers.jpg

De Struise Brouwers

De Struise Brouwers is een brouwerij uit Oostvleteren. Ze zijn rond 2001 gestart met brouwen. De Struise Brouwers maakten vrij snel naam, aanvankelijk vooral bij Scandinavische en Amerikaanse bierkenners. Daarna verwierven ze ruimere bekendheid in eigen land. In 2008 voerden ze de ranglijst van beste brouwers ter wereld aan.

Contact

deca.jpg

Deca Brouwerij

Met Nicolas Christiaens roert de vijfde generatie in de ketels van Deca Brouwerij. Hun streekbieren proef je op zaterdagnamiddag in de gezellige degustatieruimte met zicht op de prachtige eiken vaten. Je kan de brouwerij ook bezoeken, uiteraard in combinatie met een degustatie.

Contact

Sint bernardus.jpg

Sint Bernardus

Hun brouwerijwinkel is hét mekka voor de vele liefhebbers van hun 'Hemelse Nectar'. De bieren van St.Bernardus, Kazematten en Weihenstephan vind je er in alle maten en gewichten. Recent opende de trendy rooftopbar BAR BERNARD de deuren. De bar bevindt zich op de 2de verdieping van de brouwerij en heeft een prachtig 360 graden zicht op de wijde omgeving.

Contact

De-Dolle-Brouwers-social.jpg

De Dolle Brouwers

De Dolle Dravers werden anno 1980 de Dolle Brouwers door de overname van een leegstaande brouwerij te Esen bij Diksmuide. Ze zouden er 'Oerbier' brouwen, zoals ze zelf hadden geëxperimenteerd thuis in de wastobbe, met enkel natuurlijke ingrediënten en met nagisting op de fles.

Contact